Bilsport performance & custom motorshow - 2019

BPCMS - hall x - 2019

Den senaste upplagan av Bilsports Performance & Custom Motor Show gick i vanlig ordning av stapeln nu i påsk. Varje år vid denna tiden är vi många inom detta community som vänder blicken mot Småland - för att besöka det event som för många markerar starten på bilsäsongen.

I Hall X hittade man hela gänget från OijOij som tillsammans med klubbarna TBG Stance, Authentic family, Illegal, Violent och Builders family försökte återge bredden av den ständigt växande stancescenen vi hittar ute i detta avlånga land. Detta år representerades även delar av den internationella scenen med utställare från både Norge, Finland och Tyskarna från Tofu Garage. Företagen LMR och Onroaders dök också upp i hallen och visade var vi hittar de rätta tillbehören för att glänsa på sommarens event. Stort tack till alla involverade!

Det är något speciellt att se alla stora aktörer inom denna community samarbeta för att återge bilden av vad det är vi alla brinner för. Varje år ser vi nya ansikten och nya trender men den grundläggande entusiasmen och öppenheten för ny kreativitet är något som alltid genomsyrar Hall X!

Elmia 2019 Fönster done.jpg

Best stance by oijoij

Bilsport har gett oss privilegiet att ge ut priser till de bilar vi anser ha bäst stance på mässan. En uppgift som är lika svår varje år, dels för att genren har blivit så stor som den är men även för att det är enormt mycket att väga in i bedömningen av en bil inom stance. I grunden handlar det om hållningen på bilen, hur sitter bilen i förhållande till fälgarna? Hur harmoniserar fälgarna med bilen och vad är det som skapar denna harmoni?

Harmonin kan helt ha en helt och hållet designkopplad förankring, ni vet när det bara funkar så bra. En Audi på en uppsättning Bentleyfälgar eller en gammal E36 på AC Schnitzer. Racinghistoriska kopplingar kan vara en annan vinkel, där fälgarna är kopplade till bilen och i någon mening hör hemma på den eller olika subkulturella kopplingar där ägaren vill lyfta fram en viss stil som Bippu, Bosozoku eller helt enkelt tyskstuk.

I huvudsak handlar det ju mycket om helhetsintrycket på bilen och det innebär att vissa bilar faktiskt inte “kräver“att man går in på djupet och förändrar allt biltillverkaren beslutat om bilen. Ibland är det enkelheten som är nyckeln och ibland är det faktiskt så att en nästan komplett ombyggd bil är vad som krävs för att det ska bli en riktig showstopper.

För att inte dra detta allt för långt kan det bara konstateras att denna likt många andra kreativa konstformer är mycket svår att bedöma men i år har vi i alla fall lagt stor vikt vid just den röda tråden i bygget, originalitet samt fitment på bilen.

resultat:

  1. Nissan 240SX S13 1993, Aki Härmä, Kajaani, Finland

  2. Mitsubishi Lancer evolution 10 GSR 2012, Johan Lundberg, Östersund, Sverige

  3. Saab 9-3 Turbo X 2009, Alexander Berndtsson, Strömstad, Sverige

tack!

Det var många tusen som besökte oss i Hall X detta år. Något som var speciellt roligt var att se alla besökare som dök upp i både OijOij-kläder och kepsar. Det blir en härlig bekräftelse på att alla på mässan inte bara är namn på en datorskärm utan finns där och representerar kulturen vi alla brinner för. Stort tack till Bilsport som ger oss chansen att driva denna hall och tack till er alla som besökte oss under denna helgen, vi hoppas på att träffa er alla där ute i sommar!

FOTO: PONTUS ERIKSSON & RASMUS KRISTOFFERSSON // VIDEO: TIM PETERSEN

FOTO: PONTUS ERIKSSON & RASMUS KRISTOFFERSSON // VIDEO: TIM PETERSEN