RACEISM EVENT 2019

THE EVENT

Raceism själva har valt att kalla träffen “The Event“, alltså inte ett slumpmässigt event utan Eventet. Vi kan inte mer än att hålla med. Detta är enligt många det event man ska till om man är intresserad av stance i Europa, om inte i hela världen.

1000 utställare

Detta år var det 1000 bilar som fick ställa ut på området. Värt att tillägga är att detta inte innebär 1000 sökande utan varje utställare får ansöka i början på året och redan här finns det en viss prestige i att över huvud taget bli godkänd på området. Bilar vallfärdar från hela Europa. Förutom från Sverige, Norge och Danmark rör sig bilar från både Ryssland, England, Spanien, Italien, Schweiz, Tyskland, Vitryssland, Holland, Belgien och många andra länder mot Polen föra att ta sig till detta stance-Mecca. Till och med Kazuki Ohashi’s från Japan lockades dit tillsammans med sin Ferrari Testarossa, bilen skeppades alltså runt jorden för att kunna visas upp på denna träff. Med andra ord visar träffen verkligen upp bredden av de senaste trenderna inom hela stancescenen och stämningen här är alltid på topp.

Kazuki Ohashi’s 1989 Ferrari Testarossa

 

GEMENSKAP

Väl inne på området är det däremot inte speciellt prestigefyllt och tävlingsinriktat mellan utställarna. Stämningen är avslappnad och lounge-orienterad till skillnad från många andra träffar där det ofta läggs stor vikt vid bedömning och priser. Genom det stora grundurvalet bland utställare lyckas de samla de entusiaster som verkligen brinner för samma intresse och skapar därigenom en härlig gemenskap och samhörighet på området. Likt den svenska stancescenen finns här en stor demografisk variation men här nere får den geografiska variationen en helt annan skala. Det är en häftig insikt att kunna gå runt tillsammans med tusentals människor från världen över och känna att man har något gemensamt med allihopa.

TOP 8 - Robin Lindhavs 2018 Volvo V60

 

TOP 16

Med detta sagt finns det fortfarande en prisutdelning som avslutning på eventet där man väljer att lyfta upp 16 bilar som representerar den stilen allting handlar om. I detta fallet är det 16 av 1000 utställande bilar dvs 1,6% av bilarna på området. Detta året lyckades två av de svenska bilarna ta hem priser vilket är roligt att se med tanke på antalet representerade länder. Det märks att Sverige ligger i framkant när det kommer till stance!

TOP 16 - Rasmus Kristofferssons 1999 Daimler super V8

 

NORDEN

Under de senaste åren har det svenska intresset för detta event växt något enormt. Från att ursprungligen varit några mindre grupper som “semestrat“ ned och möjligen haft turen att stöta på varandra inne på området har detta successivt växt till något som återigen kan liknas vid en vallfärd ner mot Polen. Detta år blev det mer eller mindre en chock när bilarna började fylla upp kön till färjan mellan Ystad - Swinoujscie, närmare 100 resande fyllde upp området i väntan på båten. Människor från alla delar av både Sverige, Norge och Danmark samlas och lär känna varandra märkligt snabbt.

Samling vid färjan.

Därefter följer dagar av bilorienterad semester, tillsammans med härliga kvällar i en stad med rörelse alla dygnets timmar och det är svårt att få nog av detta koncept. För er som inte har varit med tidigare, börja förbereda er redan nu, Ni vill inte missa nästa event!

Några av de svenska utställarna.

 

FOTO: INA HENCKEL / TIM PETERSÉN VIDEO: TIM PETERSEN

 
 
 

FOTO: INA HENCKEL / TIM PETERSÉN VIDEO: TIM PETERSEN