Silent Visonaries - Hampus Bayer

silent visionaries

HAMPUS BAYER

Idag ska vi bege oss till den största tätorten i hela Södermanland. 4000 år f.Kr. beräknas de första människorna ha kommit till trakten, men det var först 1000 år senare som det vi idag kallar Södertälje fick sina första bofasta invånare. Åren gick, staden utvecklades och idag är det ungefär 75 000 människor som kallar Södertälje för sitt hem.

Personen vi ska besöka är ingen mindre än Hampus Bayer, som dem flesta känner vid namnet Bayer. Förutom att ha ett stort intresse för finskt disco och tåg så står den japanska bilkulturen nära hans hjärta. Vad händer då om man blandar ihop alla dessa intressen? Jo man får en japansk bil-ikon med ett hjärta som kommer pumpa ut svart rök.

20210425_135934-2.jpg

Bayer har alltså valt att sätta en OM606 motor i sin Nissan Skyline R32. Vad är då en OM606 motor kanske några av er undrar? Det är en 6 cylindrig dieselmotor på 3 liter från en Mercedes, en motor känd för sin styrka och effekt.

Varför denna motor valdes är för att han tröttnade på originalmotorn som satt i när bilen köptes. Motorerna i dessa bilar är kända för att skapa sådana problem att bilarna står mer på pallbockar än är ute på vägarna. Det enkla svaret är att han villa ha en driftsäker motor med mycket effekt som kommer ge han många mil på vägarna i framtiden.

I skrivande stund har tillverkningen av det specialgjorda grenröret avslutats. Näst på tur står att tillverka växellådsfäste och passa in en kardan. Bli inte förvånade nästa gång ni är i Södertälje och det glider förbi en R32:a som det bolmar svart rök ut ur. Ni kan följa bygget på instagram under namnet bayer_oijoij.

Text: E. Norstedt Foto: Hampus Bayer